Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Lecha Hryniewieckiego ; aut. Stanisław Berger et al.

Contributor(s): Analytics: Show analyticsPublication details: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000.Edition: Wyd. 2 poprDescription: 512, [4] s. : il. ; 24 cmISBN:
  • 8301132949
Other title:
  • Podstawy nauki o żywieniu
Subject(s):
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Holdings
Item type Current library Call number Status Date due Barcode Item holds
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-102388 Available 20017798
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-003887 Available 10015842
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-004112 Available 10015841
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-005015 Available 10016500
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-045459 Available 10016496
Książka Biblioteka UAFM Magazyn M-060537 Available 10015535
Total holds: 0

Stanowi t. 1, t. 2 pt. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 3 pt. Słownik terminów żywieniowych (wyd. 1) oraz Żywienie człowieka : słownik terminologiczny (wyd. 2 i następne).

Bibliogr. przy rozdz. Indeks.

Białka / Lech Hryniewiecki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Barbara Pietruszka. by
  • Hryniewiecki, Lech, (1929-1998) [Autor]
  • Roszkowski, Wojciech [Autor]
  • Pietruszka, Barbara, (1952- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu / Marian Grzymisławski, Małgorzata Grzymisławska. by
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
  • Grzymisławska, Małgorzata [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Cele i zadania nauki o żywieniu / Stanisław Berger, Krystyna Rejman. by
  • Berger, Stanisław, (1923- ) [Autor]
  • Rejman, Krystyna [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych / Ewa Matczuk, Lucjan Szponar. by
  • Matczuk, Ewa (żywienie człowieka) [Autor]
  • Szponar, Lucjan [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Człowiek i jego pokarm / Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Wądołowska, Lidia, (1960- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Dieta w chorobach tkanki łącznej / Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski. by
  • Grygiel-Górniak, Bogna [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Dieta w nadciśnieniu tętniczym / Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska. by
  • Głuszek, Jerzy [Autor]
  • Posadzy-Małaczyńska, Anna [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Dodatki do żywności / Henryk Gertig, Zbigniew Krejpcio. by
  • Gertig, Henryk, (1924-2011) [Autor]
  • Krejpcio, Zbigniew [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Energia / Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik. by
  • Jeszka, Jan [Autor]
  • Człapka-Matyasik, Magdalena [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Historia nauki o żywieniu / Stanisław Berger, Krystyna Rejman. by
  • Berger, Stanisław, (1923- ) [Autor]
  • Rejman, Krystyna [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Interakcje leków z żywnością / Mirosław Jarosz. by
  • Jarosz, Mirosław [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Jadłowstręt psychiczny i bulimia / Jerzy Kosowocz, Andrzej Rajewski. by
  • Kosowicz, Jerzy [Autor]
  • Rajewski, Andrzej (psychiatra) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Leczenie żywieniowe / Bruno Szczygieł, Anna Ukleja. by
  • Szczygieł, Bruno, (1928-2024) [Autor]
  • Ukleja, Anna (medycyna) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Normy żywienia / Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska. by
  • Roszkowski, Wojciech [Autor]
  • Sicińska, Ewa (technologia żywności i żywienia) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym / Lucjan Szponar, Ewa Matczuk. by
  • Szponar, Lucjan [Autor]
  • Matczuk, Ewa (żywienie człowieka) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Ocena stanu odżywiania / Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko. by
  • Charzewska, Jadwiga [Autor]
  • Bieńko, Natalia [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Ocena żywienia / Anna Gronowska-Senger, Michał Senger. by
  • Gronowska-Senger, Anna, (1940- ) [Autor]
  • Senger, Michał [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach / Mirosław Jarosz, Halina Turlejska. by
  • Jarosz, Mirosław [Autor]
  • Turlejska, Halina [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach / Mirosław Jarosz, Halina Turlejska. by
  • Jarosz, Mirosław [Autor]
  • Turlejska, Halina [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Planowanie żywienia / Anna Kołłajtis-Dołowy, jan Jeszka. by
  • Kołłajtis-Dołowy, Anna [Autor]
  • Jeszka, Jan [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Podstawy metabolizmu człowieka / Joanna Gromadzka-Ostrowska. by
  • Gromadzka-Ostrowska, Joanna [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Poradnictwo dietetyczne / Lucyna Pachocka. by
  • Pachocka, Lucyna [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Problemy żywieniowe Polski i świata : organizacje międzynarodowe / Stanisław Berger, Ewa Świstak. by
  • Berger, Stanisław, (1923- ) [Autor]
  • Świstak, Ewa [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Składniki mineralne i woda / Anna Brzozowska, Joanna Kałuża. by
  • Brzozowska, Anna (technologia żywności) [Autor]
  • Kałuża, Joanna [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Spożywanie pokarmu : mechanizmy regulacyjne / Jan Gawęcki. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze / Henryk Gertig, Zbigniew Krejpcio. by
  • Gertig, Henryk, (1924-2011) [Autor]
  • Krejpcio, Zbigniew [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Tłuszcze / Światosław Ziemlański, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki, Aleksander Siger. by
  • Ziemlański, Światosław, (1930-2008) [Autor]
  • Nogala-Kałucka, Małgorzata [Autor]
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Siger, Aleksander [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Trawienie i wchłanianie / Jan Gawęcki. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Węglowodany / Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka. by
  • Cichon, Roman [Autor]
  • Wądołowska, Lidia, (1960- ) [Autor]
  • Niedźwiedzka, Ewa [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Witaminy / Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger, Agata Wawrzyniak. by
  • Wartanowicz, Maria [Autor]
  • Gronowska-Senger, Anna, (1940- ) [Autor]
  • Wawrzyniak, Agata [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności / Jan Gawęcki, Wojciech Franciszek Roszkowski, Dawid Madej. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Roszkowski, Wojciech [Autor]
  • Madej, Dawid, (1985- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Wybrane zagadnienia technologii potraw / Józef Korczak. by
  • Korczak, Józef, (1951- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Wzbogacanie żywności / Jan Gawęcki, Danuta Górecka. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Górecka, Danuta (technologia żywności) [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie / Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski. by
  • Grygiel-Górniak, Bogna [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności / Roman Cichon, Lidia Wądołowska, Ewa Niedźwiedzka. by
  • Cichon, Roman [Autor]
  • Wądołowska, Lidia, (1960- ) [Autor]
  • Niedźwiedzka, Ewa [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Źródła informacji o składzie i wartości odżywczej żywności / Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz. by
  • Kunachowicz, Hanna [Autor]
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Przygoda, Beata [Autor]
  • Woźniewicz, Małgorzata [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Żywienie a informacja genetyczna człowieka / Krzysztof Szyfter. by
  • Szyfter, Krzysztof [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących / Grzgorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak. by
  • Bręborowicz, Grzegorz H, (1948- ) [Autor]
  • Ropacka-Lesiak, Mariola, (1962- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży / Józef Ryżko, Piotr Socha. by
  • Ryżko, Józef Piotr, (1947- ) [Autor]
  • Socha, Piotr (medycyna) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie osób starszych / Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska. by
  • Roszkowski, Wojciech [Autor]
  • Sicińska, Ewa (technologia żywności i żywienia) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym / Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska. by
  • Jeszka, Jan [Autor]
  • Pieczyńska-Zając, Joanna [Autor]
  • Bajerska-Jarzębowska, Joanna [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w alergiach pokarmowych / Zbigniew Bartuzi. by
  • Bartuzi, Zbigniew [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach jamy ustnej / Anna Kurhańska-Flisykowska. by
  • Kurhańska-Flisykowska, Anna [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach nerek / Kazimierz Ciechanowski. by
  • Ciechanowski, Kazimierz, (1957- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach nowotworowych / Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski. by
  • Jarosz, Mirosław [Autor]
  • Grygiel-Górniak, Bogna [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
  • Przysławski, Juliusz [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach trzustki / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. by
  • Jarosz, Mirosław [Autor]
  • Dzieniszewski, Jan, (1934- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach wątroby / Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski. by
  • Moszak, Małgorzata [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w chorobach wieku dziecięcego / Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha. by
  • Wiernicka, Anna [Autor]
  • Matuszczyk, Małgorzata [Autor]
  • Socha, Piotr (medycyna) [Autor]
  • Socha, Joanna (medycyna) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w cukrzycy / Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski. by
  • Moszak, Małgorzata [Autor]
  • Grygiel-Górniak, Bogna [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w dyslipidemii / Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wikotr B. Szostak. by
  • Moszak, Małgorzata [Autor]
  • Cybulska, Barbara, (1939- ) [Autor]
  • Szostak, Wiktor Bogdan, (1933- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska / Jerzy Bertrandt. by
  • Bertrandt, Jerzy, (1952- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej / Kazimierz Ciechanowski. by
  • Ciechanowski, Kazimierz, (1957- ) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w otyłości / Magdalena Białkowska. by
  • Białkowska, Magdalena [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia / Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański. by
  • Moszak, Małgorzata [Autor]
  • Bogdański, Paweł [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego / Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke. by
  • Moszak, Małgorzata [Autor]
  • Grzymisławski, Marian [Autor]
  • Linke, Krzysztof, (1946-2016) [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego / Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica. by
  • Chojnacki, Jan, (1943- ) [Autor]
  • Walecka-Kapica, Ewa [Autor]
Source: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2
Availability:
No items available.
Żywność jako źródło składników odżywczych / Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz. by
  • Gawęcki, Jan, (1944- ) [Autor]
  • Woźniewicz, Małgorzata [Autor]
Source: Żywienie człowieka. 1
Availability:
No items available.
Logo Funduszy Europejskich Wiedza Edukacja Rozwój Flaga Rzeczypospolitej Polskiej Logo Unii Europejskiej Europejski Fundusz Społeczny